baranta,Veszprém
baranta,Veszprém
Menü
 
leírások
 
Vitézekről
 
Társoldalak
 
Források
 
Forráslinkek
 
Ajánlott oldalak
 
Felszerelés
 
- Házi praktikák

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Láncing készítése

  2011.07.02. 08:41

 

Tojásírás

  2011.04.21. 07:05

Tojásfestés írókával

https://docs.google.com/document/pub?id=19xeLnMU0_rtCTjbTE1OJVcAaSg4-6mQLvTgqoDeGozQ

http://www.nlcafe.hu/otthon/20100322/_2_alomszep_nepi_tojasfestesi_technika_-_kezdoknek_es_haladoknak

 

Kenyérsütés

  2011.04.20. 20:12

 

 

http://nandu.hu/magyar/hasznos/receptek/receptek5.htm

  http://www.magtarskor.extra.hu/KurthyEmilne.pdf

Sajtkészítés

  2011.04.20. 20:10

 

http://www.youtube.com/watch?v=cLubpsjCN1o&sns=em

http://www.youtube.com/watch?v=I4LNS7F_-DM

http://www.youtube.com/watch?v=oOYYqYO01nQ

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1734.html

Borkóstolás

  2011.04.20. 20:09

A borkóstolás szókincse

 

A közös nyelv lényege, hogy a bor bemutatásakor a hétköznapi életben ismert virágokhoz, gyümölcsökhöz, vagy más élelmiszerekhez hasonlítjuk az illatokat, az aromákat. Ennek segítségével a borok leírása, zamatainak megfogalmazása válik jól érthetővé, illetve a jelleget adó illatok és ízek megjegyzése, újbóli felidézése is könnyebb lesz.

Napjainkban a borkultúra, szerencsére, divattá vált, több szakmai folyóirat, könyvek tucatjai és a szakmán túli média megjelenés nagy száma is mutatja ezt. Ennek természetes velejárója, hogy borok bemutatása, leírása sokszor már túlzott és erőltetett szóhasználattal történik. Sokszor a borról megszólalók vetélkedése révén a fogyasztó újra nem érzi, tapasztalja a megfogalmazottakat, a „közös nyelv” nem érthető kellően tisztán. Gyakori hiba még, hogy a képletes és szép borbemutatásból kimarad a legfontosabb, a bor tényleges értékének, vagy gyengeségének megállapítása!

A problémák megoldása a józanész használatával sikerülhet. Tanácsom, hogy figyeljünk, legyünk nyitottak a másoktól kapott bor leírások szóhasználatára, igyekezzünk tanulni, bővítsük saját szókincsünket, de csak azokat az aromákat, illatokat és hasonlításokat, melyeket magunk is érzünk, melyeket ismerünk, melyek illat és íz memóriánkban szerepelnek. A borról szépen beszélni, pedig csak sok gyakorlással lehet, tehát beszéljünk bátran, arról, amit egy jó bor figyelmes megkóstolásakor valóban érzünk, de legyünk szerények a minősítéskor, hiszen a borok változatossága, értékeik sokszínűsége mindig tartogathat meglepetést, tanulni valót!

A borok megjelenésére használt kifejezések

A bort szép pohárba töltve, először mindig érdemes hagyni, hogy látványával gyönyörködtessen, próbáljuk jellegét már szemünkkel is kutatni. A csillogó tisztaság a tetszetős szín már sokat ígérhet. Ha megforgatjuk a pohárban, megtáncoltatjuk, mozgásának sebessége, lomhasága testességéről árulkodik. A pohár falán megkésve visszaereszkedő cseppek, melyek a bor glicerintartalmától függően kisebbek, vagy nagyobbak, szintén a koncentráltságot jelzik. Ezt a jelenséget a borászatban glicerin-gyűrűnek, irodalmibb stílusban a bor gallérjának, vagy koronájának szokás nevezni.

 

A bor tisztasága

A fogyasztók, napjainkban leggyakrabban palackozott borokkal találkoznak, melyekkel szemben alapvető elvárás a teljes tisztaság. Ne felejtsük el: tiszta illat és íz csak tiszta borban lehet! Mondhatjuk áttetszőnek, tükrösnek, fényesnek, vagy ha kiemelkedően szép a látvány akár csillogónak is. Még tiszta a bor, de esetleg felfedezhetünk benn egy kis porosságot. Egyértelműen negatív megállapítás, ha matt, fátyolos, felhős, opálos, zavaros a bor.

A fehérbor

Nagyon széles a spektrum, a színtelentől a borostyán sárgáig, a sárga, a zöld és a barna színek kombinációja fordul elő. Az alapszínek különböző tónusai, mint világossárga, szalma sárga, arany sárga, óarany, borostyán sárga, vagy a színek keveredése, mint zöldes fehér, sárgás fehér, zöldes sárga, arany sárga zöldes árnyalattal, arany sárga barnás árnyalattal, stb., melyekkel könnyen meghatározhatjuk a fehérborok színét. Érdemes a színek karakterére is figyelmet fordítani. Beszélhetünk élénk, friss, intenzív, erőteljes, de halvány, tompa, fakó, fáradt, bágyadt színvilágról is.


A rosé bor

Bár Magyarországon inkább a világosabb színű rosé borok a kedveltek – mert nálunk létezik a siller kategória is – a nagyvilágban ez a bortípus a legváltozatosabb színekben előforduló és elfogadott. A legvilágosabbak a halvány szürke, a selyem, a pink, az őszibarack, a kicsit lilás árnyalatok a kettévágott eper, a rózsaszín, a lazac és a málna, a sárgás barnás árnyalatok a világos sárgadinnye, a kajszi barack, a hagymahéj, a korall, a narancsvörös, míg a piros színeket a rózsa, a cseresznye írja le képletesen.

A vörösbor

Ebben a kategóriában, a termelői hagyományok szerint, a nagyon mély tónusú színek, illetve az áttetsző, világosabb színek alkotják az elvárások két fő irányzatát.
A vörösborok színéből korukra, savtartalmukra is következtethetünk. A fiatalabb, élénkebb savtartalmúakban a lilás árnyalat jelez, míg a korosságot a téglaszín, a barnás árnyalat feltűnése árulja el. A vörösborok megjelenését a málna, a cseresznye, a meggy, a téglavörös, az ibolya vörös, a rubin, a gránát vörös színekkel, majd azok intenzitását, világos, vagy mély árnyalatát meghatározva mutathatjuk be.

A bor illata

Rohanó, felfokozott világunkban az első benyomások felértékelődtek, a döntések, a vélemények gyorsan születnek sokszor elhamarkodva. A borászat is sokat változott az elmúlt évtizedekben, egyre jobb a minőség, a fejlődő technológiának köszönhetően több friss és gyümölcsös jelleget sikerül a szőlőből a borokba átmenteni. Talán ezek a jelenségek magyarázzák, hogy a borok illata miért vált kiemelten fontossá a fogyasztói megítélésben.
Az illat értékelésekor először annak intenzitását figyeljük meg, ami lehet csekély, szerény, diszkrét, zárt, vagy közepes, határozott, intenzív, erős, vagy tolakodó.
Az illatok meghatározásához már érdemes segítségül hívni aroma memóriánkat, melyben érdemes csoportokba rendezni a fő aroma kategóriákat. Könnyebb először a karaktert kiválasztani, pl. virág, gyümölcs, fűszer, stb., majd ha találunk pontosabb hasonlóságot, akkor azokat meghatározni, nevükön nevezni.

 

A borbírálat során a következő fő aroma kategóriákat és hozzájuk tartozó aromákat szokás alkalmazni:

Gyümölcs– barack, keserű mandula, ananász, banán, szeder, cseresznye, citrom, birsalma, füge, eper, licsi, mandarin, mango, mogyoró, dió, grapefruit, alma, körte, szilva, szőlő.

Virág – galagonya, fehér virágok, méhviasz, csipkerózsa, akác, jázmin, írisz, bodza, liliom, méz, hársfa, rózsa, bazsarózsa.

Fűszer– fahéj, koriander, paprika, szegfűszeg, zöld bors, bors, majoranna.

Balzsam – vanília, rozmaring, levendula, eukaliptusz, kámfor, ciprus, boróka, fenyő, kakukkfű.

Pörkölés – pirított mandula, pirítós, briós, cacao, pörkölt fa, karamell, kávé, füst, tömjén, medvecukor, kátrány, korom.

Animális

Famegmunkálás

  2011.04.20. 20:06

A szerszámfa kiválasztása /A www.baranta.gportal.hu nyomán/

Minden jó gazda, mikor tűzifáért ment az erdőbe, egybegyűjtötte a szerszámnak való fát is, amit szárítás után elvitt a mesteremberhez.A mesteremberek is rendeltek fát vagy saját maguk mentek az erdőbe és kiválogatták a megfelelőt: a kerekes a keréknek, szekérnek, szánnak, szerszámnak, a kádár a csebernek , kádnak valót, amit aztán kihasogattak és megszárítottak. A zsindelykészítők nyersen dolgozták fel a fát és csak a kész zsindelyt szárították. A szerszámfa-gyűjtés is tudást igényelt. Tudni kellett azt, hogy egy bizonyos szerszámnak milyen fajta fát, mikor és honnan kell levágni. Az idős mesteremberek úgy tartották, hogy a jó szerszámfát a holdfogyta utolsó hét napján kell vágni.A kerekes mesterek leginkább kemény, tömöt növésű fákat használtak: bükköt, gyertyánt, nyírt, kőrist, juhart. A som- és boroszlánfát gereblyefognak használták. A szerszámfát mindig szélvédett, déli oldalról vágták, ahol a fák lassabban nőnek és tömöttebbek. Általában a fatörzs alsó két méterét használták fel szerszámnak, az alágazásaiból rudat, nyújtót, ágast vagy lőcsöt készítettek.


 


 

 





A fát rendszerint nyáron vágták és ha lehetett őszig száradni hagyták az erdőben. Ősszel hazaszállították, és annak függvényében, hogy mire akarták felhasználni, felhasogatták, vagy egészben tették száradni árnyékos helyre. A fa héját nem szedték le, csak megpikkelyezték, hogy lassabban száradjon, mert akkor nem repedezett meg.
A zsindelykészítők és a kádárok a fát külön szakértelemmel válogatták ki az erdőben. Először megfigyelték kopogtatással a fa hangját, majd azt, hogy merre csavarodott növés közben. Lehetőleg jobbra csavarodó, havasi fát választottak. Kivágás előtt eltakarították a fa körül az aljnövényzetet, majd megállapították, hogy merre kell kidőljön a vágáskor. Azon az oldalon, amerre dőlnie kellett, behajlították, majd a másik oldalról kezdték fűrészelni harcsafűrésszel. Ledöntés után következett a galyalás (csögölés), majd a feldarabolás.

 

Kádárság

A kádárok külön szakértelemmel választották ki a kádárfát. A havasok déli oldalairól vörösfenyőt (szemerkét) választottak, amelyiknek fehér mohás volt a törzse. Az északi oldalon levő fák azért nem megfelelőek, mert az egyik felük körbefás, görcsös. Kádak készítésére használtak tölgyfát is, hordóknak pedig akácot. A kivágott fa hazaszállítása az évszaktól függően szánnal vagy szekérrel történt.
A földarabolást harcsafűrésszel végezték, olyan hosszúságúra, amilyen edényt akartak készíteni belőle. A legnagyobb kádak 2 m, a csebrek 42 cm magasak magasak voltak. A legkisebb fából készült edény 3 literes volt.
Földarabolás után következett a hasogatás. A dongának valót hajlított hasogatóval, a fenéknek valót egyenes hasogatóval végezték.
Hasogatás után a dongafát galickába szállították. Miután megszáradt, kézvonóval pucolták meg a dongát, majd a donga-vinkli szerint legömbölyítették. A donga-vinkli adta meg azt a szöget, ami szerint legyalulták a donga fokát.
A kádárok nem a gyalut feszítették a gyalulandó fán, hanem a fát feszítették neki az eresztő gyalunak. Miután kidolgozták a dongákat, összeállították az edény belsejét és kipucolták a belső pucolóval.



A deszkának való fát, ahol lehetőség volt rá, vizifűrésszel vágták ki. Ahol nem volt vizifűrész, kézzel, a következőképpen vágták ki a deszkát: a fát felrakták egy állványra, megjegyezték (festékbe mártott zsinórral megcsapatták) a deszka vastagságát, majd egy személy alulról, egy másik felülről húzván a fűrészt, alakították ki a deszkát hosszára.



Ezután kivágták az ontorát (fenékbemarás) ontoravágóval. Az ontora kerületét körzővel pontosan elosztották hat részre, ez volt a fenészre, ez volt a fenékkör sugara. A feneket meggyalulva, szegekkel összefogtá k és levékonyították a szélét az ontora vastagságára. A fenék beilesztése után következett a kávázás vagy abroncsozás. Ezután még kívül-belül lepucolták, kifurták és füleket, esetleg díszeket illesztettek rá.



Zsindelykészítés
Általában minden erdő közelében fekvő székely faluban foglalkoztak zsindelykészítéssel. A zsindelyt a házak, melléképületek befödésére használták.

A zsindelykészítéshez jól hasadó, havasi vörösfenyőfát használtak. A fa hazaszállítása leginkább télen, szánnal történt. Otthon darabolták és hosszára hasogatták fel, hasogatókkal, akárcsak a kádárfát.



Hasogatás után befogatták a faragókecskébe (csikó) és kézvonóval készítették elő a zsindelyt. Ezután következett a hornyolás, amit hornyolóval végeztek.



Hornyolás után a zsindelyt galickába rakva szárították. Amikor megszáradt, szeggel fogatták fel az épület tetejére. Egyes helyeken, hogy díszesebb legyen, meg is hegyezték.

Kerék- és szekérkészítés

Egy módosabb gazdának több típusú szekere volt, attól függően, hogy milyen igavonó állatot használt vagy milyen terepen gazdálkodott; volt tehénszekér, ökörszekér, lószekér. Felhasználás szempontjából volt erdőre járó szekér, mezőre járó szekér, kocsiszekér és gyalogszekér.
Az erdőre járó szekerek keskenyebbek voltak és vastagabb alkatrészekből készültek. Félvágású szekérnek is nevezték. A mezőre járó szekerek vékonyabb alkatrészekből készültek, szélesebbek voltak és egész vágású szekérnek is nevezték.

A kocsiszekereket vásárba járásra használták és kosaras szekérnek is hívták. A gyalogszekerek közé tartozott a kétkerekű taliga, a szántó taliga és a törekhordó taliga.



Az erdőre járó szekereknek is több fajtája volt: rövid vagy hosszú nyújtóval, rövid vagy hosszú rakoncával, taligával, taligás nyoszolyával. A fa huzatására tézsolyát használtak.
A mezőre járó szekerek is attól függően, hogy mire használták, többfélék voltak. A rövid szekeret trágyahordásra használták, oldaldeszkákkal. Krumplihordásra bárkás, széna- és szalmahordásra lajtorjás szekeret használtak. Erdei kaszálókról szintén lajtorjás szekérrel hordták haza a szénát, de a lajtorját ott helyben készítették a szekér után vagy a nyoszolyát a taliga után.



A vásárba járó szekereknek is két fajtája volt: személyszállításra a kosaras szekeret, áruszállításra a kóboros szekeret használták.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Köszöntő
 
Pontos idő
 
Naptár
2025. Június
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Kedvezmények barantásoknak
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Vendégeink száma
Indulás: 2009-07-20
 
Nemzeti Íjászszövetség

 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG